Wat is hogesterktebeton (HSB)?

wat is hogesterktebeton

HSB of hogesterktebeton is beton met een sterkteklasse hoger dan C55/67. Het biedt constructief gezien vele mogelijkheden om slank, licht en duurzaam te bouwen.

Onderscheidende kenmerken

Dit type beton onderscheidt zich van traditioneel grindbeton door de afwijkende samenstelling:

  • Relatief hoger cementgehalte
  • Lagere watercementfactor
  • Gebroken harde toeslagmaterialen
  • Hogere dosering van hulpstoffen
  • Bij sterkten vanaf C70/85 worden er vulstoffen, zoals silica fume, toegepast

 

Voordelen van bouwen met HSB

Bouwen met hogesterktebeton heeft een aantal grote voordelen:

Hoge en slanke opbouw

Door de hele hoge sterkte is deze betonsoort uitermate geschikt voor hoogbouw. Het beton kan een hoge druklast opnemen en is dus zeer geschikt om slank mee te bouwen. Slank bouwen wil zeggen dat er een minder dikke betonlaag nodig is om dezelfde sterke eigenschappen als traditioneel beton te krijgen. Met dunnere muren en een hogere opbouw kun je het beschikbare vloeroppervlak dus maximaal benutten. Daarnaast bouw je duurzamer met minder beton.

Sterk en snel

Een andere aantrekkelijke eigenschap is de snelle sterkte-ontwikkeling van het beton. Daarmee kun je het bouwtempo flink opschroeven. Ook biedt dit mogelijkheden om flexibel te bouwen, doordat betonelementen kort voor gebruik nog geproduceerd kunnen worden.

Slijtvast en duurzaam

Daarnaast kun je bij hogesterktebeton een hoge dichtheid realiseren. De hoge dichtheid, in combinatie met de hulpstoffen, maken het beton slijtvast. Door de grote slijtweerstand is dit betontype geschikt voor vele toepassingen en is er minder onderhoud nodig. Daarmee voldoet het beton aan de strengste milieuklasse die in Nederland van toepassing is. Ook is de watercementfactor, een belangrijke parameter voor duurzaamheid, lager dan 0,45. Dit betekent namelijk dat het mengsel in verhouding minder cement bevat, dat voor de grootste CO2-uitstoot bij de betonproductie zorgt.

hogesterktebeton

Verwerking

Het sterkte betonmengsel is goed te verwerken op de gebruikelijke manieren: met een betonpomp of pompmixer, via de goot of met een kubel. Het beton heeft wel wat andere verwerkingseigenschappen dan het gewone grindbeton. Zo lijkt de specie hoog vloeibaar maar is dit eigenlijk niet door de hulp- en vulstoffen. Omdat het betonmengsel stabiel is dempen de trilnaalden uit, waardoor de werking ervan beperkt blijft. Goed en diep trillen op korte afstanden is dus noodzakelijk.

Een ander belangrijk aandachtspunt is een continue en tijdige aanvoer van de betonmortel tijdens de stort vanwege de snelle stabilisatie. Eerder aangebracht beton mengt niet zo goed met de nieuw gestorte betonlaag bij een te lange tussenpoos. Ook is het beton gevoelig voor uitdroging door de lage watercementfactor. Om dit te voorkomen is het nodig om de betonspecie af te dekken.

Toepassingen

Beton met een hoge druksterkte heeft een breed toepassingsgebied vanwege de kenmerkende eigenschappen. De sterkte en hoge materiaaldichtheid zorgen er onder andere voor dat constructies met dit type beton duurzaam zijn en minder onderhoud vragen. Niet voor niets neemt de toepassing van sterktebeton een grote vlucht in hoogbouw, maar ook in de wegenbouw en waterbouw. Toepassingsgebieden zijn onder andere spannende constructies zoals bruggen en viaducten, tunnels en wegen (busbanen, snelwegen), zwaar belastende industrievloeren en hoge woon- en kantoorgebouwen.

Maatwerk

Bij beton met hogere sterkteklassen is de combinatie van eigenschappen doorslaggevend voor het resultaat. Deskundig advies over de juiste samenstelling is daarbij van groot belang. Bij Jansen Beton hebben we jarenlange ervaring en adviseren en begeleiden u graag om tot een optimale afstemming voor uw toepassing te komen. Neem vrijblijvend contact met ons op.

Advies hogesterktebeton

Kunnen wij u helpen?

Voor persoonlijk advies belt u naar:
Of stel uw vraag via het contactformulier
Contactformulier