Innovatieve voorgespannen fietsbrug N69 van cementloos beton

Fietsbrug van cementloos beton

Jansen Beton heeft, samen met Boskalis en SQAPE de eerste voorgespannen betonnen fietsbrug van cementloos beton in Nederland gerealiseerd, namelijk met geopolymeerbeton. Deze fietsbrug werd in juli 2021 geplaatst, als onderdeel van de nieuwe N69 tussen Eindhoven, de N67 en de Belgische grens.

Doorbraak voor innovatief cementloos beton

Wat deze brug zo bijzonder maakt is dat het toegepaste beton voor 99,9% bestaat uit gerecyclede grondstoffen met geopolymeren als bindmiddel. De gerecyclede reststromen bestaan uit TAG (Teerhoudend Asfalt Granulaat) dat door Jansen Recycling thermisch gereinigd en verwerkt wordt tot secundaire grondstoffen voor de betonproductie.

Dit is de eerste keer dat een constructieve fietsbrug met geopolymeerbeton is uitgevoerd. De intensieve samenwerking tussen de projectpartners zorgde ervoor dat de fietsbrug in een recordtempo van zo’n driekwart jaar tot stand kwam. Dit innovatieve project is een belangrijke stap en een doorbraak om tot een duurzamere betonsamenstellingen te komen.

Duurzaam beton zonder in te leveren op kwaliteit

Geopolymeerbeton biedt een duurzamer alternatief doordat het bindmiddel cement in traditioneel beton wordt vervangen door een bindmiddel op basis van geopolymeren: secundaire, minerale grondstoffen. Dit leidt tot een aanzienlijk lagere milieu-impact.

Naast dat hiermee meerwaarde wordt gecreëerd op duurzaamheidsprestaties is aangetoond dat het duurzaam beton aan dezelfde mechanische en fysieke eigenschappen voldoet als traditioneel beton. Op sommige vlakken biedt geopolymeerbeton zelfs extra technische voordelen. Zo is het slijtvaster, heeft het een beter krimp- en scheurvormingsgedrag en is het beter bestand tegen de indringing van chemische stoffen.

Fietsbrug van cementloos beton onderdeel van Duurzame Parel

De ontwikkeling van de nieuwe N69 kreeg een Duurzame Parel 2021 toegekend vanuit de Green Deal Duurzaam GWW 2.0. In de aanleg van de weg wordt bijvoorbeeld rekening gehouden met behoud en versterking van de omliggende natuur en er wordt gebruik gemaakt van een geluidsreducerende asfaltdeklaag, die voor 70 procent uit gerecyclede materialen bestaat. De innovatieve fietsbrug van cementloos beton past goed in dit rijtje.

Circulair ondernemen

Duurzaamheid en circulariteit staat aan de basis van de missie van  A. Jansen. B.V.. Voor diverse klanten en opdrachtgevers recyclen we minerale afvalstromen tot secundaire, gecertificeerde halffabricaten voor nieuwe toepassingen. Hoogwaardige grondstoffen blijven daarmee in de keten waardoor we de negatieve impact op het milieu tot een minimum kunnen beperken.

Meer informatie over cementloos beton?

Wilt u meer weten over de voordelen van geopolymeren als cementvervanger? Of wilt u meer weten over dit bijzondere project? Bent u benieuwd of cementloos beton ook kan worden toegepast in uw project? Neem dan contact met ons voor een vrijblijvend advies.

N69 fietsbrug van cementloos beton cementloos beton fietsbrug

Kunnen wij u helpen?

Voor persoonlijk advies belt u naar:
Of stel uw vraag via het contactformulier
Contactformulier