Monolietvloer met circulair beton blijkt succesvol
Jansen Beton leverde in 2021 circulair beton voor een vloerdeel van de warehousevloer van DC5 in Tilburg. Nu, ruim een half jaar later is de slijtvastigheid van het vloerdeel geïnspecteerd. De vloer met circulair beton blijkt succesvol.
Test monolietvloer met circulair beton
Om de milieu-impact van gebouwen drastisch te verminderen, is innovatie op het gebied van beton essentieel. Daarom heeft ingenieursbureau ABT in de zomer van 2021 bij de uitvoering van de warehousevloeren van DC5 in Tilburg voor Prologis bij één vloerdeel als test circulair beton toegepast. Jansen Beton leverde het beton waarin grind en zand uit de asfaltrecycling zijn verwerkt. Het beton bestaat daarmee voor circa 2/3 deel uit secundaire grondstoffen. Twintec stortte het vloerdeel en werkte dit vlak af. Na een half jaar heeft ABT de vloer geïnspecteerd en is de slijtvastheid van dit circulaire vloerdeel gemeten door Buro Vloeradvies: ook qua slijtvastheid is de vloer een succes. De kwaliteit van de vloer blijkt gelijkwaardig aan de hoge kwaliteit van andere traditionele vloeren.
Milieu-impact beton verlagen
Op basis van deze test kunnen we vaststellen dat circulair beton met gerecycled materiaal kan worden toegepast in monolietvloeren. Daarnaast zorgt de monolithische afwerking voor een mooi egaal en glad vloeroppervlak. Een monolietvloer is duurzaam en van hoge kwaliteit. Dit type vloer gaat langer mee, kan zwaarder belast worden en is eenvoudiger schoon te maken in vergelijking met een zandcement dekvloer. Aan het einde van de levensduur is het beton weer recyclebaar naar nieuw beton.
Het verbeteren van de circulariteit van beton voor monolietvloeren past binnen de doelstellingen van het Betonakkoord. Jansen Beton neemt samen met partijen uit de gehele betonketen deel aan het Betonakkoord om de keten verder te verduurzamen. (Lees ook: A. Jansen B.V. een van de koplopers in het Betonakkoord)
Lees hier ook de blog door Niki Loonen, adviseur ABT bv.