Artikel cementvrij beton in vakblad Betoniek
Beton zonder cement, of geopolymeerbeton, is volop in ontwikkeling. Wereldwijd wordt er enorm veel onderzoek gedaan naar nieuwe (secundaire) grondstoffen, mogelijke samenstellingen en de prestaties. Daarnaast wordt er praktijkervaring opgedaan in grotere complexe projecten, zoals de fietsbrug van cementloos beton als onderdeel van de N69. De bijdrage door Sqape en A. Jansen B.V. in de laatste editie van het vakblad Betoniek beschrijft de milieuaspecten en technische eigenschappen van deze cementloze betonsoort. Hierbij de hoofdpunten samengevat.
Samenstelling geopolymeerbeton
Geopolymeerbeton bestaat in de basis uit dezelfde grondstoffen als traditioneel beton, namelijk zand, grind en water, een bindmiddel en eventuele hulp- en vulstoffen. Afwijkend is het bindmiddel. In de betonsamenstelling wordt hiervoor geen cement gebruikt, maar een bindmiddel op basis van geopolymeren. Dit zijn ‘alkalisch te activeren grondstoffen’ (ook wel precursors genoemd), waar een sterke activator bij wordt gemengd om de reactie te activeren. Dit zorgt ervoor dat het mengsel de nodige sterkte bereikt.
Voor cementvrij beton zijn er veel verschillende precursors en activatoren beschikbaar. Hoogovenslak, een bijproduct uit de staalindustrie, is een veel toegepaste precursor. Door innovaties in de ruwijzerproductie verandert de samenstelling van hoogovenslakken. De cement- en geopolymeerbetonindustrie onderzoekt de geschiktheid van deze nieuwe slaksoorten. Ook poederkoolvliegas wordt veel toegepast als grondstof in geopolymeerbeton.
Nieuwe grondstoffen cementvrij beton
Wereldwijd wordt er veel onderzoek gedaan naar deze cementvrije betonsoort en mogelijke nieuwe precursors. Zo lijken puzzolanen (een verzamelnaam voor een aantal gesteenten zoals turfsteen en afgeklede lava) interessant als precursor en wordt een nog breder scala aan mineralen onderzocht op geschiktheid in beton zonder cement.
Breed scala aan betonmengsels
Door de brede keuze aan grondstoffen, in combinatie met een grote verzameling aan bekende activatoren, wordt er een zeer breed scala aan geopolymeerbetonmengsels ontwikkeld. Deze hebben onderling grote verschillen, die onder andere tot uiting komen in de technische prestaties, de kostprijs en het milieuprofiel (de MKI). De MKI van cementloos beton is een stuk lager dan cementbeton, vooral met een relatief lage dosering activators. Ook kan dit type beton, net als cementbeton, worden gerecycled tot betongranulaat. Hoewel de eigenschappen verschillen van traditioneel beton, wordt van de 26 handelingsperspectieven in het Betonakkoord geopolymeerbeton gezien als het meest belovende handelingsperspectief op de korte termijn.
De toekomst van cementvrij beton
Hoe de ontwikkeling van cementvrij beton verder zal gaan de komende 10 tot 15 jaar is nog moeilijk te zeggen. Een groot deel zal afhangen van de verduurzaming van de cementindustrie en de investeringen in verder onderzoek, bouwen van productiecapaciteit, enzovoorts. Ook is regelgeving nodig om een bredere introductie van dit cementloze beton te kunnen faciliteren. Hiervoor lopen verschillende initiatieven. Maar duidelijk is dat geopolymeerbeton, ondanks de plussen en minnen, een veelbelovende optie is voor duurzaam beton.
Lees het volledige artikel op de website van Betoniek (beschikbaar voor leden).
Meer weten?
Wilt u meer weten over cementvrij beton en de mogelijkheden? Neem vrijblijvend contact met ons op.