Asbest geconstateerd, wat nu?
Bij onze sloopwerkzaamheden komt het regelmatig voor dat we te maken hebben met asbest. Met name in panden die voor 1994 gebouwd zijn, is er vaak asbest te vinden. Hoe wordt asbest verwijderd? Wij vertellen u er graag meer over.
Wat is asbest?
Asbest is een verzamelnaam voor natuurlijke silicaatmineralen met een vezelstructuur. Jarenlang is asbest gebruikt in de bouwsector vanwege de duurzaamheid, lage prijs en de brede toepasbaarheid. Omdat asbest een brandwerende – en isolerende werking heeft, zijn er in Nederland nog veel gebouwen waarin asbest aanwezig is. Sinds 1993 is het voor bedrijven en particulieren verboden om asbest of asbesthoudende materialen te bewerken, te verwerken of op voorraad te houden vanwege de gezondheidsrisico’s die het met zich meebrengt bij inademing. Sinds het verbod voert de overheid een actief beleid om Nederland asbestvrij te maken. Daar waar asbest een direct gevaar vormt moet het verwijderd worden.
Asbestinventarisatie
In panden met een bouwjaar voor 1994 is het waarschijnlijk dat er veelvuldig asbest is toegepast. Vaak zijn de producten en materialen waarin mogelijk asbest zit wel te herkennen. Toch kan alleen in een laboratorium met volledige zekerheid vastgesteld worden of er sprake is van asbest. Om elke vorm van twijfel uit te sluiten kunt u een asbestinventarisatie laten uitvoeren door een hiervoor gecertificeerd en onafhankelijke partij. Bij een asbestinventarisatieonderzoek wordt het gebouw onderzocht op de aanwezigheid van asbest. Ook geeft het onderzoek inzicht op welke locaties in het gebouw asbest is aangetroffen, om welk type asbest het gaat en wat de staat is van de toepassing waarin het asbest is aangetroffen. Op basis hiervan kunnen de eventuele gezondheidsrisico’s vastgesteld worden voor zowel de bestaande situatie als bij een sanering.
Asbest verwijderen
Als uit het onderzoek blijkt dat er asbest aanwezig is, betekent dit niet automatisch dat het asbest direct verwijderd moet worden. Tijdens de inventarisatie worden de potentiële risico’s voor de gebruikers van het pand beoordeeld. Op basis hiervan wordt bepaald of asbestsanering noodzakelijk is en hoe dat het asbest gesaneerd moet worden. Er gelden namelijk zeer strenge regels voor asbestsanering. Daarom is het verplicht een sloopmelding te doen en de asbestsanering door een gecertificeerd bedrijf uit te laten voeren. A. Jansen B.V. is gecertificeerd in het verwijderen van asbest en kan u hierin volledig ontzorgen. Nadat het asbest verwijderd is wordt de ruimte door een onafhankelijke partij vrijgegeven.
Meer informatie
Op de website van de rijksoverheid vindt u een handig stappenplan over wat te doen bij asbest. Voor maatwerk en eventuele alternatieven voor asbestsanering kunt u contact met ons opnemen voor meer informatie. Wij maken u ook graag wegwijs bij het doen van de sloopmelding.